Groeien met videomarketing

Door de jaren heen is online marketing steeds belangrijker geworden. Dat geldt absoluut voor bepaalde onderdelen van online marketing, waaronder video marketing. Onwijs veel bedrijven gebruiken tegenwoordig video’s om hun producten/diensten aan te prijzen. Bewezen is namelijk dat beelden véél duidelijker zijn dan louter woorden. Door bewegende beelden te tonen, worden consumenten eerder over de streep getrokken om een bepaalde aankoop te doen.

Heb je interesse om met video marketing aan de slag te gaan? Dan is het wél onwijs belangrijk om hier de juiste in te maken. allereerst is het goed om te weten dat er allerlei soorten video’s bestaan. Sommige video’s zijn voor jouw bedrijf wellicht interessant, terwijl die video’s voor andere bedrijven juist géén toegevoegde waarde hebben.

Bij het bepalen van de juiste video en de juiste structuur is het aan te raden om gebruik te maken van een video marketing funnel. Wat een video marketing funnel precies is, uit welke onderdelen een dergelijke funnel bestaat en hoe je een dergelijke funnel moet gebruiken, lees je allemaal terug in dit artikel.

Inhoudsopgave

Wat is een video marketing funnel precies?

Als je een video gaat maken, moet je duidelijk voor ogen hebben wat het doel is. Ook moet je duidelijk in beeld voor jezelf krijgen hoe de video opgebouwd moet worden, wat de boodschap van de video moet worden en voor wie de video bedoeld is. Om op al deze vragen het juiste antwoord te kunnen geven, kan je het beste gebruik maken van een video marketing funnel.

Een video marketing funnel stelt jou in staat om de juiste keuzes te maken met betrekking tot de video. Hierdoor weet je de content perfect te positioneren, weet je de juiste mensen aan te spreken en weet je de doelgroep ook daadwerkelijk te informeren danwel te overtuigen.

In totaal kan een video marketing funnel uit drie of vier fases bestaan. Er worden namelijk twee verschillende funnels (trechters) gebruikt. Als je animaties wilt laten maken, kan je in onze ogen het beste de volgende funnel gebruiken:

  • Fase 1: Awareness. Vertel mensen over je merk, waarbij je gebruik maakt van gerichte zoek- en social media advertenties.
  • Fase 2: Consideration. Vertel de potentiële klanten over jouw producten en vooral de oplossingen die jouw producten bieden. Maak hiervoor gebruik van diepgaande video’s, waaronder instructievideo’s.
  • Fase 3: Conversion. Overtuig uiteindelijk de leads om producten te kopen via jouw website en product video’s.
  • Fase 4: Retention. Laat zien hoe je met jouw bedrijf waarde toevoegt aan het leven van jouw (potentiële) klanten. Dit doe je door video’s over je bedrijfscultuur, over de lanceringen van bepaalde functies e.d. uit te brengen.

Een video marketing funnel bestaat dus uit de bovenste vier fases, maar je kunt er ook voor kiezen om de laatste fase er uit te halen. In onze ogen is ook fase 4 van cruciaal belang in de huidige, digitale maatschappij.

Vraag je je nu af waarom dit eigenlijk een funnel genoemd wordt? Nou, je moet de hierboven beschreven fases als vier verschillende fases in het verkoopproces zien. Als een potentiële klant de video uit fase 1 ziet, kan hij voor zichzelf besluiten om nader naar de video en de mogelijkheden te kijken. De potentiële klant, ook wel lead genoemd, komt in dat geval in de volgende fase van de trechter terecht. Op die manier loopt de potentiële klant door de trechter heen.

Een trechter heeft altijd een specifieke vorm; breed aan de bovenkant en smal aan de onderkant. Ook daar is niet zomaar voor gekozen; slechts 2 procent van alle kijkers van een video besluit om al direct een aankoop te doen. De overige 98% kan je in de volgende fases door de gehele trechter loodsen, waardoor ze alsnog een klant worden. Logischerwijs vallen er tijdens het proces ook meerdere bezoekers af, waardoor de vorm van een trechter te verklaren is.

Wat zijn de voordelen van een video marketing funnel?

Dankzij de video marketing funnel ben je in staat om het optimale resultaat met jouw video’s te gaan behalen. Als je een animatiefilmpje wilt laten maken, doe je dit uiteraard niet zonder reden. Je wilt wellicht mensen informeren of je wilt juist mensen overtuigen om voor jouw product/dienst/bedrijf te kiezen.

Met dank een video marketing funnel ben je in staat om de video’s perfect op te stellen. Je denkt immers na over de doelgroep, over de boodschap die je wilt leveren en je spreekt de potentiële klanten in verschillende fases van het verkoopproces aan. Door een dergelijke video marketing funnel te gebruiken, weet je uiteindelijk jouw potentiële klanten op de juiste manier aan te spreken.

Het gebruik maken van een video marketing funnel brengt ook nog een ander voordeel met zich mee. Heb je besloten om met video’s aan de slag te gaan? Dan moet je goed nadenken over het soort video dat je wilt gaan lanceren. Wil je een animatie laten maken? Of wil je juist bijvoorbeeld de mensen op jouw werkvloer, het productieproces of bepaalde producten filmen? In principe is alles mogelijk. Met dank aan de video marketing funnel kan je makkelijk bepalen wat in jouw situatie de beste keuze is.

Eigenlijk vormt de video marketing funnel de leidraad in het marketingproces anno nu. Video is nog nooit zo belangrijk geweest als hedendaags in de digitale maatschappij. Met dank aan de video marketing funnel kan je jouw video’s perfect positioneren en afstemmen op jouw doelgroep, doelstellingen en bedrijf.

Awareness fase

In de eerste fase is het doel om de waarde van jouw product/dienst aan de potentiële klanten te tonen. Zoals bij heel veel dingen in het leven speelt hierbij de eerste indruk een onwijs grote rol. Zorg er dus voor dat je een goede indruk achterlaat. Hoe je dat kunt doen? Onder meer door een professionele en informatieve video te produceren.

Om deze fase zo goed mogelijk in te vullen, is het aan te raden om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Tegen welke problemen lopen mijn potentiële klanten op dit moment aan?
  • Op welke manier bieden mijn producten/diensten dé oplossing?
  • Wat zijn de gevolgen voor de potentiële klanten indien zij niks aan dit probleem doen?

Door dergelijke vragen voor jezelf te beantwoorden, kan je bepalen hoe je de video op gaat zetten. Je wilt eerst de potentiële klanten het huidige probleem laten zien, waarna je jouw oplossing op een professionele manier voor kunt dragen. Door daarbij ook te benoemen wat de expliciete voordelen voor hen zijn, kan je hen al snel overtuigen.

In deze fase heb je de keus uit verschillende soorten video’s. Je kunt een video over jouw bedrijfscultuur maken, je kunt inspirerende video’s over jouw producten/diensten/bedrijf maken, je kunt een korte documentaire over jouw bedrijf maken en je kunt een educatieve video maken.

Met de laatst genoemde video geef je meer informatie over een bepaald onderwerp. Ongeacht voor welk van deze video’s jij kiest, is het aan te raden om video af te sluiten met een krachtige Call to Action. Daarmee kan je jouw potentiële klanten direct overtuigen om een aankoop te doen of om zich nader te verdiepen in jouw bedrijf/product/dienst.

Consideration fase

Als je eenmaal de Awareness fase doorgelopen hebt, zijn je bezoekers al meer bekend met jouw bedrijf/product/dienst. Het doel in de tweede fase, de consideration fase, is om jouw producten/diensten nader te introduceren bij de potentiële klanten. Dit doe je onder meer door praktische content te combineren met overtuigende voordelen. Iets wat je in deze fase absoluut níet moet doen, is de verkopen pushen of irrelevante voorschotelen aan de kijkers.

In deze stap kan je kiezen voor productdemo’s, voor video’s waarin de gevolgen van jouw producten/diensten getoond worden en vergelijkingsvideo’s. Met deze video’s weet je jouw potentiële klanten nog beter te informeren, waardoor ze nog verder in de video marketing funnel terecht komen. Ook kan je user-generated content voorschotelen; dat zijn verhalen die bijvoorbeeld door een tevreden klant verteld worden. Ook dit is een zeer geliefde video binnen deze tweede stap.

In deze stap ben je dus met name bezig om jouw potentiële klanten nader te informeren. Je probeert hen nader kennis te laten maken met jouw bedrijf en je probeert op die manier om jouw bedrijf nóg beter bij hen op de kaart te zetten. Als jouw potentiële kopers in deze fase van de trechter terecht gekomen zijn, weten we namelijk al wie jouw bedrijf is. Ze willen nu alleen nóg iets meer informatie krijgen, zodat ze voor zichzelf uiteindelijk de juiste keuze kunnen gaan maken.

Conversion fase

Hebben jouw potentiële klanten de eerste twee fases doorlopen? Dan komen zowel jouw potentiële klanten als jezelf in een cruciale fase terecht. Het is namelijk nu de hoogste tijd om de potentiële klanten om te zetten in betalende klanten. Hoe je dat kunt doen? Onder meer door in een video alle voordelen van jouw product duidelijk in beeld te brengen. Wil je bijvoorbeeld een animatiefilm laten maken? Zorg er dan voor dat in deze film alle voordelen van jouw product heel duidelijk naar voren komen.

In deze stap kan je de volgende vragen aan jezelf gaan stellen:

  • Welk voordeel van jouw product/dienst zullen de klanten het meest waarderen?
  • Wat zijn redenen voor jouw potentiële klanten om alsnog te twijfelen aan jouw product/dienst?

Geef voor jezelf antwoorden op de bovenstaande vragen en verwerk deze vragen vervolgens in jouw video. Als je een animatie wilt laten maken, dient deze animatie met name emotie op te roepen bij de potentiële klanten. Dat doe je onder andere door een video te maken met daarin antwoord op veelgestelde vragen, door een ‘before and after’ video te maken of door een gepersonaliseerde video te maken. Ook kan je er voor kiezen om een volledige webinar te maken en op jouw website te plaatsen.

Retention fase

Zodra de eerste drie fases van de trechter doorlopen zijn, komt jouw klant in de laatste fase terecht. In deze fase draait alles om het verlenen van de best mogelijke service, om jouw klanten tevreden te stellen en om hiermee klantloyaliteit te ontwikkelen. 

In deze fase weten veel bedrijven een cruciale fout te maken. Op het moment dat een klant een aankoop heeft gedaan, incasseren deze bedrijven het geld en kijken ze verder niet meer naar de klant om. Om de klantloyaliteit te verkrijgen, moet je juist ná de aankoop ook nog aandacht aan jouw klanten besteden.

In deze fase is het onwijs belangrijk om veel support aan jouw huidige klanten te geven. Dat kan je onder meer doen door hoogwaardige video’s aan hen voor te schotelen. Als je een animatie wilt laten maken, móet de focus binnen deze fase op de klant liggen.

Maak bijvoorbeeld een tips-and-tricks video, een video waarin je toekomstige producten alvast aan de orde brengt, een ‘thankyou’ video waarin je de dankbaarheid aan jouw klanten uitspreekt en video’s waarin je toekomstige wijzigingen aan jouw klanten kenbaar maakt

Door dergelijke video’s te maken, weet je uiteindelijk een flinke klantloyaliteit op te bouwen. Om van jouw onderneming een succes te maken, hoef je niet alleen maar nieuwe klanten aan te trekken. Het is minstens net zo belangrijk om jouw huidige klanten tevreden te stellen. Dat doe je onder meer door hoogwaardige video’s in deze fases van de video marketing funnel aan jouw klanten voor te schotelen!

Hoogwaardige video’s laten maken

Ben je voornemens om met video marketing aan de slag te gaan? Wil je graag nieuwe klanten bereiken en deze klanten uit te laten groeien tot zeer tevreden en loyale klanten? Dan is het aan te raden om de informatie uit dit artikel strikt op te volgen. Mocht je dit lastig vinden, kan je ook altijd een gespecialiseerde partij inhuren. Een partij die jou kan helpen met het bedenken en maken van de video’s.

Wil je een animatiefilm laten maken? Dan denkt dit gespecialiseerde bedrijf samen met jou mee over de inhoud van de video’s en het doel van de video’s. Uiteraard wordt daarbij de hierboven beschreven video marketing funnel strikt in de gaten gehouden en opgevolgd. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, gaan de video’s absoluut bijdragen aan de groei- en het succes van jouw onderneming!